Share on

De aardappel staat in de winter weer steeds vaker op tafel

persbericht: Nederlandse Aardappel Organisatie

Vorige winter zijn er 2,5 miljoen kilo meer (iets) kruimige aardappelen gegeten dan
het jaar daarvoor.

Amsterdam, 15 november 2021 – Het aardappelrooien is in volle gang en nu het
buiten kouder wordt, is ook het stamppotseizoen weer begonnen. En deze
oerhollandse eenpansmaaltijd die voortbouwt op een traditie van ruim vijf
eeuwen lijkt aan populariteit te winnen. Uit cijfers van onderzoeksbureau
Nielsen, opgevraagd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), blijkt
dat er in de winter van 2020/2021 ruim 3% meer (iets) kruimige aardappelen –
stamppot aardappelen – zijn gegeten dan het jaar daarvoor. In totaal gaat het
om 2,5 miljoen kilo. Nielsen verwacht dat deze trend deze winter wordt
doorgezet.

Boerenkool meest populaire stamppot
Uit een groot pieper-onderzoek, recentelijk uitgevoerd door Future of Food Institute
in opdracht van de NAO, blijkt dat boerenkool nog altijd de favoriete stamppot is
onder Nederlanders (34%), gevolgd door andijvie (20%). Zuurkool en hutspot delen
de derde plek (17%). Daarnaast is de stamppot met zuurkool bij ouderen opvallend
populairder dan bij de andere leeftijdscategorieën, en bij degenen onder de 40 is dat
vooral andijvie.

Geliefd tijdens koude dagen
Gerechten met aardappels zijn ook het meest geliefd tijdens koude dagen, zo blijkt
uit het onderzoek. Men eet de aardappel liever op een gure herfstdag (23%) of
koude winterdag (35%) dan op een zonnige lentedag (8%) of warme zomerdag
(4%).Vrouwen zijn tijdens de winter grotere fans (40% heeft er dan zin in) dan
mannen (28%) van aardappelen.

Aardappel populair onder gezinnen
Jong of oud, Nederlanders blijven echte aardappeleters. De aardappel is met name
geliefd onder gezinnen met kinderen. Bij 41% van de gezinnen met kinderen van 0-4
jaar staat de aardappel 2 tot 3 keer per week op tafel. Bij de gezinnen met kinderen
van 5-12 geeft maar liefst 67% aan 6x per week aardappels te eten. Koken is veruit
de meest populaire vorm van aardappelbereiding (52%) gevolgd door bakken (17%)
en stampen (10%). De populairste groente om bij aardappels te eten zijn
sperziebonen (56%), gevolgd door bloemkool (50%) en broccoli (45%). Het minst
populair is courgette (8%). Ook bleek uit het pieperonderzoek dat men in dorpen
veel vaker aardappels eet dan in steden. 48% van de dorpelingen geeft aan dat ze 6
per week op het menu staan, in de stad is dat slechts 10%.

Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie: “De opening
van het stamppotseizoen is hét moment dat de aardappel bij veel mensen weer op
tafel komt. Niet voor niets vieren wij de opening van het stamppotseizoen omdat we
weten dat consumenten graag aardappels eten in de winter. De veelzijdige
aardappel is namelijk onze gezonde, lokale held! Enerzijds bouwt de aardappel voort
op een eeuwenoude Hollandse traditie en anderzijds is het een hypermodern
wereldwijd voedingsproduct. Door de veelzijdigheid kan hij iedere dag op een andere
manier terugkomen op het bord. ”