Share on

“Laten we elkaar meer opzoeken, uiteindelijk draait het om samenwerking in de keten”

Mariska Werring, sales director bij Leo de Kock:

Carrière-technisch was een overstap van een groeifunctie in de telecom naar de aardappelhandel voor Mariska Werring geen voor de hand liggende. “Mijn moeder wees me op een vacature bij Leo de Kock. Het leek me niets, maar solliciteerde toch en dat zorgde voor een déjà vu. In mijn jeugd heb ik jarenlang in de bollen gewerkt en dat gevoel wat ik daar altijd had, kreeg ik ook bij Leo de Kock. Sindsdien besmet met het ‘aardappelvirus’. In positieve zin”, vertelt Mariska.

In 16 jaar groeide ze door van marketing manager, naar sales manager en is inmiddels bijna 1 jaar sales directeur. In haar portefeuille bevinden zich Sales & Marketing, het MVO beleid en het optimaliseren van de aardappelketen. “Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig de aanvoer van aardappelen steeds verder te ‘vernederlandsen’. Onze telers hebben steeds betere bewaartechnieken, zodat we het Nederlandse seizoen langer kunnen doorvoeren en daarnaast ook eerder beginnen. Verder is het mijn rol om het verhaal achter de aardappelen te vertellen, wat is er allemaal nodig om uiteindelijk van het kweken van een ras de aardappel bij de consument op het bord te krijgen. Intern zijn we bezig met het milieumanagementsysteem ISO14001 en goed werkgeverschap. Als werkgever vinden we het heel belangrijk dat onze eigen mensen blij zijn om bij Leo de Kock te werken.”

Het dynamische karakter van de AGF maakt iedere dag boeiend. “Ik ontmoet veel mensen met een enorme passie voor hun vak met een no-nonsense mentaliteit, zowel bij telers als bij retailers, en daar krijg ik ook energie van. Het blijft een enorme interessante branche die nooit saai is. Onze telers staan in weer en wind klaar om voor de aardappelen te zorgen, wat vervolgens door ons wordt overgenomen. Dagelijks hebben wij te maken met wisselende orders, waardoor je als bedrijf heel dynamisch en flexibel moet zijn om te zorgen dat je altijd 100% kunt leveren. Hierbij is inzet van meer dan 100% vereist. Als ik naar de orders kijk, dan kan ik zien wat voor weer het buiten is. Ik denk dat we nog meer kunnen optimaliseren in de gehele keten, waardoor we een nog beter eindproduct aan de consument kunnen bieden. Ik ben daarom ook super trots op onze telers en medewerkers van zowel Leo de Kock en Agrico.”

Mariska weet niet beter dan in een mannenwereld te werken. “Dat is denk ik niet anders dan dat je in een vrouwenwereld zou opereren. Sterker nog, wellicht zou je dan nog meer je best moeten doen. Je moet niet bang zijn voor een goede stevige discussie en je stem te laten horen. Ik heb altijd mijn eigen visie gevolgd en dit met volledige commitment gedaan. Wat ik belangrijker vind is dat diegene verstand heeft van zijn of haar vak en dit ook met toewijding doet. De juiste persoon op de juiste plaats. Het zou de branche wel sieren wanneer er meer vrouwen komen werken. Het zou goed zijn om vooral de afwisseling, doorgroeimogelijkheden te benoemen om onze branche in een nog positiever daglicht te zetten. Dan komen de vrouwen vanzelf wel.”

De AGF is een dynamische branche, zo ook de werktijden. “Ik heb veel energie en ben gewend om heel veel dingen tegelijk te doen. Inmiddels zijn mijn kinderen zelf bijna volwassen geworden, waardoor ik mij nog meer op werk en opleiding kan richten. Ik volg via het EFMI een executive MBA voor food & retail, van 3 jaar. De veranderingen in de markt zijn nog nooit zo snel gegaan en vele ontwikkelingen hebben een exponentieel karakter. Dit vraagt niet alleen om een transformatie van mijn eigen denken, maar ook om een transformatie van ons bedrijf en de mensen die daar werken. Deze studie helpt om onderdelen die ik minder heb ontwikkeld snel bij te schaven en kan toepassen in de praktijk. Waarbij ik ook leer dat je niet overal verstand van hoeft te hebben en dan is het de kunst om mensen in je team te hebben die mij daarbij kunnen helpen.

Ook ben ik weer meer in contact gekomen met collega bestuurders uit allerlei branches, wat heel interessant is en waardoor je samen over verschillende onderwerpen kunt sparren. In de AGF merk ik dat we niet echt gewend zijn om elkaar op te zoeken. Hierbij een oproep: laten we elkaar meer opzoeken, waardoor we van elkaar kunnen leren en vooral ook interessante gesprekken kunnen hebben, want uiteindelijk draait het om samenwerking in de keten waar we allemaal profijt van hebben!”, besluit Mariska. (ML)

mariska@leodekock.nl