Delen op

100 jaar Leo de Kock

Leo de Kock bestond in 2016 maar liefst 100 jaar. Een eeuw aan het verpakken en verhandelen van tafelaardappelen. De geschiedenis van het bedrijf begon in 1916, of eigenlijk in 1895 toen Leo de Kock werd geboren in Amsterdam. Op 21-jarige leeftijd begon hij vanuit zijn ouderlijke boerderij in Landsmeer met het verkopen van aardappelen. In de jaren die volgen ontwikkelt het bedrijf zich én de retail. Zo komen er eind jaren veertig zelfbedieningszaken en verbreden kruidenierszaken hun assortiment. De supermarkten zoals we die nu kennen ontstaan en hierdoor komt er vraag naar andere producten. Leo bedenkt zo als een van de eersten om aardappels in zakjes te gaan verkopen. Een briljant idee waarvan het bedrijf tot op de dag van vandaag profiteert.

In 1977 verhuisd het bedrijf naar Purmerend als de locatie in Landsmeer te klein wordt. Op de huidige locatie wordt een nieuw pand gebouwd met genoeg ruimte. Ook de aardappelwereld ontwikkelt zich en Leo de Kock gaat samenwerken met Agrico, een coöperatie van aardappeltelers. Ze nemen een meerderheidsbelang in het bedrijf en zo wordt Leo de Kock een dochterbedrijf van Agrico. De zonen van Leo de Kock hebben lange tijd in het bedrijf gewerkt en in de jaren negentig nemen de gebroeders Ben, Louis en Leo afscheid. Claris ten Napel neemt het stokje over en runt sinds die tijd het bedrijf.

Ook in de laatste jaren heeft het bedrijf grote stappen gemaakt. Zo is er een volledig aparte biologische hal gekomen waar de aardappelen apart behandeld, gewassen en verpakt wordt. En het assortiment is uitgebreid en er zijn steeds gespecialiseerdere rassen en verpakkingen gekomen. Zo zijn bijzondere rassen als Ratte en Cerisa erbij gekomen, is de zoete aardappel toegevoegd en hebben Hollandse klassiekers zoals Meerlander en Koopmans Blauwe hun rentree gemaakt.

Na 100 jaar geschiedenis kijkt Leo de Kock met vertrouwen en plezier de komende 100 jaar tegemoet. Op 1 oktober 2016 is het jubileum feestelijk gevierd. Klik hier voor een fotoreportage van deze dag. En voor een video-impressie klik je hier.