Delen op

Lokale klimaatkanjer in de schijnwerpers op de Nationale Aardappelrooidag zaterdag 3 september

Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Na het succes van de afgelopen editie, is de rooidag dit jaar grootser met telers verdeeld over het hele land. Zij zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van aardappelen. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt met deze dag mensen weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 31% van de Nederlanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest, en 58% nog nooit op een aardappelboerderij. 48% kan ook geen aardappelplant herkennen. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. 

Een kijkje achter de schermen
De dag belooft dan een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland. 

Duurzame ontwikkelingen in de sector
De NAO grijpt deze dag ook aan om de aandacht te vestigen op verschillende innovaties op duurzaamheidsgebied in de sector, zoals nieuwe rassen, zuinigere machines en transport en het stimuleren van biodiversiteit. In het Pieperonderzoek vroeg de NAO ook uit wat consumenten belangrijk vinden dat boeren doen om de duurzaamheid van aardappels te bevorderen. De top 5: 1 Bestrijdingsmiddelen verminderen (66%), 2 Ontwikkelen van rassen die beter bestand zijn tegen ziektes (46%), 3 Energiezuinige trekkers en machines (40%), 4 Ontwikkelen van klimaatbestendig rassen (40%), 5 Minder water gebruiken (38%). Dick Hylkema, directeur van de NAO: “Het belangrijkste dat we met deze dag willen bereiken, is bewustzijn creëren bij de consument over de lage impact van de aardappel op het milieu, de veelzijdigheid van de aardappel in gerechten en het oer-Hollandse karakter.”

Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie. Toegang en aardappels rooien is gratis en er zijn locaties in Emmeloord (FL), Zwartewaal (ZH), Herkingen (ZH), Numansdorp (ZH), Zijldijk (GR), en Zevenbergen (NB). Bekijk alle informatie over de locaties via aardappels.nl/rooidag

Over het onderzoek
Het Pieperonderzoek is in juli 2022 uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder een representatief sample van 1000 Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder.